16 Şubat 2011 Çarşamba

Sıvı Yağlar

Tüketmeyi en çok sevdiğim sıvı yağ zeytinyağıdır. Ancak zeytinyağı saklanması ve kullanımı çok zor olan bir sıvı yağ. Zeytinyağı mutlaka sızma olmalı. Zeytinyağının en değerli olduğu an elde edildiği andır. Hava ve ışık ile temas yağın tadını ve kalitesini bozar. Küplerde (günümüz şartlarında renkli cam ambalajda da olabilir) saklanmalıdır. Kızartma için kullanımı zordur, kolaylıkla yanar (duman çıkartır) ve toksin açığa çıkar. Yemeklerde kullanımında da yağı yakmamaya dikkat etmek gerekir. Salatalarda çiğ tüketimi enfestir. Plastik ambalajda satılan ürünlere rağbet etmeyin, mutlaka koyu renk cam ambalajda olanları edinin. Ege'den doğal üretim alma ihtimaliniz varsa, küplerde saklanmış olanlarını tercih edin. Daha detaylı bilgi için tıklayın.


Sıvı yağları yemeklik, kızartmalık ve salata için kullanırız. Salata için benim tek tercihim sızma zeytinyağı. Yenilebilir diğer sıvı yağlar da kullanılabilir.


Fındık yağı hem kızartma hem de yemeklik olarak kullanıma son derece uygun, doğal (işlenmemiş) bir yağdır. Tavsiye ederim. Bulma ve kullanma imkanınız yoksa, kanola yağı ve mısır yağı kullanabilirsiniz. En son tercihiniz ayçiçek yağı olsun. Mısırözü yağını ise mutfağınıza asla sokmayın. Mısırözü yağı, mısır nişastasından mısır şurubu imalatı esnasında açığa çıkan yan ürün.


Yağları dönüşümlü olarak kullanmanız da oldukça faydalı olacaktır.

1 yorum:

Bilge dedi ki...

Şöyle bir haber var bugün Hürriyet'te: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/17053616.asp?gid=373