21 Şubat 2011 Pazartesi

Banyo

Yıkanmak kişisel temizliğin ve bakımın önemli bir aşaması. Hepimiz nasıl yıkanmamız gerektiğini ve yıkanırken hangi malzemeleri kullanmamız gerektiğini biliyoruz. Ben yine de şöyle bir üzerinden geçeyim.


Banyoda keselenmek apayrı bir keyif. Kese için kullandığımız farklı farklı malzemeler var. Annelerimizin ördüğü yün keseler, doğal süngerler, naylon yumaklar, kabak lifleri ve hamam tarzı ipek keseler. Kabak lifleri ve ipek keseler haricindekiler sağlıksız. Keseyi genital bölgemize, yüzümüze uygulamak da sakıncalı. Kadınların da memelerini keselemesi doğru değil. Her banyoda kese yapmak da iyi değil. Ayda iki veya üç defa kese kullanımı idealdir. Kabak lifleri kadınlar, ipek keseler ise erkekler için uygundur.


Duş almak çok iyidir. Hayat tarzınıza göre günde bir kaç defa da duş alabilirsiniz, haftada bir kaç defa da. Saçınızı uygun gördüğünüz bir temizliyici ile temizlemek size bağlı, bu sabun olur şampuan olur. Haftada iki veya üç defa şampuan kullanımı yeterlidir. Daha fazla kullanım saç sağlınızı yitirmenize sebep olacaktır. Sadece su ile yıkadığınız müddetçe kaç defa saçınızı yıkadığınızın çok önemi olmamakla birlikte, günde birden fazla saç yıkamak saçınızı zayıflatır.


Bedeni her seferinsa sabunlayabilirsiniz. Genital bölgeleri sabunlamak da hoş değil. Genital bölgelerin sabunlanması doğal koku ve tadın kaybına yol açacağı gibi cinsel hassasiyeti de yok edecektir. Genital bölgeleri sadece su ile temizlemeye özen gösterin.


Normal şartlar altında insan teri kokusuzdur. Koku ter içindeki malzemeleri gıda olarak tüketen bakterilerden kaynaklanır. Kötü kokuya önlem olarak bakteri üremesine engel olmak yeterlidir. Banyodan sonra gül suyu kullanımı bakteri üretimine engel olacağı için kötü koku yaymanıza da engel olur. Deodorantlar aynı etkiyi yapmazlar. Deodorantlar ya terlemeyi baskılar ya da kokuları baskılarlar. Terlemenin baskılanması da sağlık sorunlarına davetiye çıkartacağı için tavsiye etmem. Koltuk altı ve kasıklardaki fazla tüylerin de bakteri yerleşimine katkısı nedeniyle, koku üretiminde etkisi yadsınamaz.


Misler gibi dolaşın, misler gibi kokun.

2 yorum:

kremkaramel dedi ki...

Ben de aklıma gelenleri paylaşıvereyim: Doğu bloku ülkelerinin çoğunda geçmişte mısır yaprağı kullanılmış keselenmek için. Ölü derinin esasen düzenli olarak alınması iyi bir şey. Günümüzde pratiklik ve hamamdam bireysel banyoya geçişle birlikte peeling jelleri bu görevi üstlenmiş vaziyette. Saçların her gün yıkanması yanlış bir kanı. Çok sıcak su da sağlıklı değil. Yaşlanmayı geciktirici en etken şeyin ise soğuk su olduğunu okudum.

Bilge dedi ki...

Evet kremkaramel sıcak su yaşlandırıcı etkiye sahip. Vücudu yıkarken serine yakın ısıda su, başı yıkarken bir kaç derece daha sıcak su kullanılabilir.