15 Şubat 2011 Salı

3 Beyazın Sonuncusu

Evet sıra geldi un ile olan muhabbete. Un öyle bir gıda ki biz Anadolu insanının beslenme kültürünün merkezinde. Onu hayatımızdan çıkarmamız imkansız. Niyetim unu hayatınızdan çıkarın demek değil zaten. Ben size hangi unu kullanacağınız üzerine basit bir iki öneri vericem. 


Dikkat ettiyseniz gerekçeleri olmadan şunu yapın bunu yapın diye yazdım tuz ve şeker için. Aynı formata devam. :)) İsteyen araştırıp detaylı bilgilere ulaşabilir. Güvenmeyip umursamayanlar da bildikleri gibi yemeye devam edebilir. :))


Beyaz un diye bişi var. Buğdayın özü ve kepeği çok değerli besinler. Bunları çıkartıp beyaz un diye bişi elde ediliyor. Günümüzde insanlarımız nedense bunu tercih ediyorlar. Çok sağlıksız ve çok lezzetsiz.


Size tavsiyem tam buğday unu kullanmanız. Daha esmer bir rengi olur ve sanki daha kirli gibi bir görüntüsü vardır unun. Yediğiniz ekmeği tam buğday unundan ya da tam çavdar unundan yapılmış olmasına dikkat edin. Mutlaka güvendiğiniz yerden alın ekmeklerinizi. Fabrikasyon üretimlerde amaç yüksek karlılık olduğu için uzak durabilirsiniz. Sofranıza yemek için koyduğunuz ekmeğin mümkün olduğunca çok çeşitli olmasına özen gösterin.


Evde yaptığınız hamur işlerinde imkanınız varsa çok çeşitli unları karıştırarak kullanın. 


Francala denen beyaz ekmek yemek durumunda kaldığınızda, mümkün olduğunca kabuğunu yiyip içini yememeye özen gösterin.


Bu önerilerimin hiç biri lezzet için olmamakla birlikte, lezzet olarak da farklılık yaşayacağınızı göreceksiniz.

Hiç yorum yok: